Informacje żywieniowe

MINERAŁY

Minerały i mikroelementy są, mówiąc prosto, solami, które są niezbędne do utrzymania organizmu w odpowiednim zdrowiu, mając ważny wpływ na przebieg wielu kluczowych funkcji organizmu.
Sole te zawsze składają się z 2 komponentów: rodnika kwasowego i metalu. Różnica między minerałami a mikroelementami to to, że minerałami nazywa się także makroelementy (powyżej 0.01 % w organizmie); mikrominerały, czyli mikroelementy są obecne w mniejszej ilości (mniej niż 0.01 % w organizmie).

Tabela poniżej określa różne rodniki kwasowe i metale w makroelementach i mikroelementach, gdzie występują i ich funkcję.

Inne metale to molibden (Mo), bor (B), brom (Br) i chrom (Cr), których funkcje nie są całkowicie poznane.
Karma NIE powinna zawierać ołowiu (Pb) ani rtęci (Hg), gdyż są one toksyczne.

Rodniki kwasowe w makroelementach:

sól stołowa

- bilans wodny
- składnik kwasu solnego
- przewodnictwo nerwowe

 

aminokwasy

- materiał budulcowy dla skóry, paznokci i włosów

popiół surowy

- materiał budulcowy dla zębów i kości
- ważna jest proporcja do wapnia!

Rodniki kwasowe w mikroelementach:

sól i chleb

funkcjonowanie tarczycy

 

materiał budulcowy emalii zębowej; nadmiar jest toksyczny

witamina B12 oraz jest produkowany przez florę jelitową

niedobór powoduje obumarcie komórek wątrobowych i dystrofię mięśniową

Metale w mikroelementach:

materiał budulcowy dla erytrocytów

ułatwia tworzenie mocznika z amoniaku i CO2

ważny dla enzymu, który uwalnia w płucach CO2 z krwi

Żywność zawiera wiele różnych substancji odżywczych, które mogą być sklasyfikowane w 6 głównych grupach: białka, tłuszcze, węglowodany, minerały, witaminy i woda. Bez wody, życie jest niemożliwe, lecz z wyjątkiem wody mineralnej, która może zawierać pewne minerały, woda nie zawiera żadnych dodatkowych składników odżyczych. NIE JEST TO, JEDNAK, NIEZBĘDNE.

Białka
Białka można porównać do sznurka złożonego z paciorków złożonych z różnych aminokwasów (paciorki). Ilość i rodzaj aminokwasów określa charakter białka. Ważne jest, że wszystkie aminokwasy zawierają azot jako materiał budulcowy dla tkanek. Białka spełniają wiele różnych funkcji w organizmie, będąc ważnymi elementami budulcowymi tkanek, hormonów i enzymów. Co więcej, oprócz innych funkcji, spełniają ważną rolę w zachowaniu bilansu wodnego, eliminacji substancji toksycznych i utrzymaniu prawidłowego poziomu odporności na infekcje. Białka można pozyskiwać zarówno ze źródeł roślinnych (zboża, rośliny strączkowe, drożdże piwowarskie) i zwierzęcych (mięso, ryby, drób, jaja). Przesąd, jakoby duża ilość białka była szkodliwa dla psów, został obalony dawno temu, jako że w grę wchodzi wzrost. Przeciwnie, duża ilość białek przyczynia się do poprawy zdrowia. Niedobory prowadzą do anemii, niskiej oporności na infekcje, utratę tkanki mięśniowej, etc. Niedobory są powodowane nie tylko przez niewystarczającą absorbcję, ale mogą też być powodowane przez wyższe tempo rozkładu białek. To może być spowodowane przez wiele form stresu (psychicznego lub fizycznego nacisku na osobnika). Nadmiar białka niezużyty przez psa może jednak prowadzić do alergii/nietolerancji pokarmowej. Często prowadzi to do czerwonych wypysków na skórze i świądu.

Tłuszcze
Najważniejszą funkcją tłuszczy jest dostarczanie energii. Co więcej, dostarczają nienasyconych kwasów tłuszczoweuny (NKT). Kwasy tłuszczowe spełniają ważną funkcję w systemie nerwowym i między innymi w metabolizmie skóry. Tłuszcze w karmie są łatwostrawne dla psów – ulegają strawieniu w 95 - 98%. Podobnie jak ludzie, psy preferują tłuszcz w pokarmie, stąd jest on często dodawny do karmy jako substancja smakowa. Tłuszcz w karmie ułatwia także absorbcję witamin.

Węglowodany
Węglowodany są zawsze pochodzenia roślinnego. Skrobia i cukry to dobrze znane przykłady węglowodanów. Rozróżniamy między strawnymi węglowodanami (skrobią, cukrami prostymi) i nieprzyswajalnymi (celulozą, pektynami) pochodzącymi z roślinnych ścian komórkowych i włókna. Węglowodany usprawniają transport miazgi pokarmowej w jelitach ( pasaż jelitowy) przez stymulowanie ścian jelit. Ich wadą jest to, że zwiększają ilość odchodów, także ze względu na fakt, że akumulują dużą ilość wody.

Minerały
Choć w wymiarze ilościowym rola odgrywana przez minerały jest mała, są one niezbędne. To stąd, że jedynie małe ilości są potrzebne. Minerały można podzielić na makro- i mikroelementy. Wapń (Ca) i fosfor (P) to powszechnie znane makroelementy. Odgrywają one ważną rolę jako elementy budulcowe szkieletu i zależnie od stanu fizjologicznego, muszą być dostarczane w karmie w ustalonej poporcji. Jeżeli fosfor jest pochodzenia roślinnego, często może nie być zaabsorbowany z pokarmu, gdyż występuje w postaci nierozpuszczalnej (fitynianu). Inne ważne makroelementy to magnez (Mg) (szkielet, enzymy), sód (Na), potas (K) i chlor (Cl). Przykłady mikroelementów to żelazo (Fe) (krew, transport tlenu), miedź (Cu) (tworzenie pigmentu, krew), cynk (Zn) (enzymy, skóra), mangan (Mn) (enzymy), jod (I) (hormony tarczycy) i selen (Se)(tkanka mięśniowa, przeciwutleniacz).

Witaminy
Witaminy pochodzą ze źródeł roślinnych i zwierzęcych. Przyjęto klasyfikować witaminy jako rozpuszczalne w wodzie lub tłuszczach. Witaminy także są potrzebne w małych ilościach, a psy są zdolne same wytwarzać kilka z nich.